Menu
Wat is Hybride rijden?
Alvorens we ons kunnen verdiepen in de verschillen moeten we eerst uitleggen wat hybride rijden precies is. Hybride auto's worden aangedreven door een reguliere verbrandingsmotor (benzine of diesel) en één of meerdere elektromotoren. De elektromotor kan de verbrandingsmotor ondersteunen om zo de uitstoot te beperken. Dit resulteert in een gunstiger verbruik, minder uitstoot en een lagere BPM.
 
 
Wat is Mild Hybrid (MHEV)?
De eerste vorm van hybride rijden die we benoemen is Mild Hybrid. Een auto met een Mild Hybrid systeem maakt gebruik van 48 Volts techniek. Oneerbiedig gezegd kun je dit simpelweg een grotere accu noemen. Mild Hybrids kunnen de verbrandingsmotor ondersteunen, bijvoorbeeld tijdens het remmen of het wegrijden. De elektromotor kan niet onafhankelijk van de verbrandingsmotor werken. Volledig elektrisch rijden met een Mild Hybrid is dus niet mogelijk. 
De elektromotor zal zichzelf opladen door onder andere regeneratief remmen. Hierbij zal de energie die vrijkomt tijdens het remmen worden opgeslagen om zo gebruikt te kunnen worden voor andere doeleinden, zoals het wegrijden bij een stoplicht. Bij Volvo worden de mild hybride motoren aangeduid met de letter 'B'.

 

Wat is Plug-In Hybrid (PHEV)?
De andere vorm van hybride rijden is het zogenoemde Plug-In Hybride rijden, afgekort PHEV. De elektromotor zal ondersteuning bieden tijdens het rijden. Ook kun je een bepaalde afstand volledig elektrisch rijden zonder gebruik van benzine.
Het grotere verschil zit 'm in het opladen van de accu. Naast dat veel Plug-In Hybrides ook de accu tijdens het rijden zullen opladen, door regeneratief remmen of door de motor, kun je een Plug-In Hybride ook opladen aan een laadpaal of het stopcontact. Hierdoor kun je altijd maximaal gebruik maken van de elektromotor. 
De duur van het opladen is sterk afhankelijk van het merk en model. Gemiddeld genomen duurt het opladen tussen de 1,5 en 2,5 uur aan een laadpaal met een laadvermogen van 3,7 kW. Aan een stopcontact (2,3 kW) zal de laadtijd oplopen. Bij Volvo zijn dit de Recharge modellen.

 

Wat is volledig elektrisch (BEV)?

Bij een volledig elektrische auto zijn er enkel een of twee elektromotoren met een batterij. Er is dus geen ondersteuning van een brandstofmotor. Het bereik is sterk afhankelijk van de grootte van het batterijpakket (kWh) en het verbruik. Het opladen van een volledig elektrische auto gaat via 3-fasen waardoor deze sneller laadt dan een Plug-In Hybride (1-fase). Om langere afstanden af te kunnen leggen zijn er snellaadpunten langs de autosnelweg waarmee u op hoge snelheid tot 80% kunt laden. Volledig elektrisch rijden zorgt voor een heel andere rijbeleving. Het rijdtgeruisloos, de elektromotor geeft bij iedere rijsnelheid direct koppel en de auto heeft geen versnellingsbak.

 

Volvo en elektrificatie
Volvo heeft er voor gekozen om bij alle modellen gebruik te maken van een vorm van elektrificatie.
Zo zijn de modellen te kiezen als mild hybride, plug-in hybride en zelfs ook volledig elektrisch!
Vanaf 2030 wil Volvo enkel nog volledig elektrische auto's produceren.
Hierbij een overzicht van de Volvo modellen en welke vorm van elektrificatie beschikbaar is.
 
Om deze techniek zelf te ervaren kunt u contact op nemen met het verkoopteam van een van onze vestigingen voor een proefrit.
 
  Mild Hybride Plug-In Hybride 100% elektrisch
C40
 
 
*
XC40
*
*
*
S60
*
*
 
V60
*
*
 
XC60
 
*
 
S90
 
*
 
V90
 
*
 
XC90
 
*
 
EX90
 
 
*